ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕРИ “ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ” Природата, Хората и Обичаите на Родопите – На Гергьовден в село Мугла

ФОТОПЛЕНЕРИ "ЗАБРАВЕНИТЕ РОДОПИ"

Природата, Хората и Обичаите на Родопите - На Гергьовден в село Мугла

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

5/6 - 8 май 2022 г.

Скъпи приятели,

След годишната среща в Габрово, предлагаме отново да обърнем поглед към мистичната Родопа планина и хората, които живеят там. За хубавия български празник Гергьовден ще се разходим отново до добре познатото за много хора село Мугла, за да видим как мугленци отбелязват празника и какви са народните обичаи, запазили се сред жителите на това малко родопско селце. Тъй като  провеждаме пленерите "Забравените Родопи" с малки прекъсвания вече 12 години, тази година решихме да организираме ретроспективна изложба и да помолим всички участници през годините да ни изпратят своите най-хубави снимки направени по време на тези пленери. За целта ще изпратим по е-мейл покана за участие в изложбата до всички участници в пленерите през годините. Ако някой от вас не получи е-мейл поканата, нека да се свърже с нас, за да уточним как да стане изпращането на неговите снимки. На 6 май ще организираме прожекция на получените до момента снимки, като бихме искали да провокираме и дискусия на база показаните кадри. Изпращането на кадри от предишни пленери ще продължи до края на юни 2022 г., а най-хубавите фотографии ще отпечатаме и ще покажем на изложба по време на следващия фотопленер в с. Мугла, който ще организираме в края на месец юли или в началото на август 2022 година.

 

А сега накратко, ето какво сме подготвили за пленера на Гергьовден: 

май - петък - Гергьовден

- Сутринта на „Гергьовден", групата за автентичен фолклор към читалище „Г.С.Раковски - 1947 г." по стара традиция ще изпълни традиционни обичаи за празника - разходка до лековити извори и води, както и бране на лековити билки и извършване на характерния за селото ритуал. 

7 май - събота

На 7 май ще направим традиционната офроуд разходка с джипове в околностите на село Мугла. Възможните маршрути са следните:

Мугла - Чаирски езера - Чамла - Мугла 

Или

Мугла - Чаева Чука - Мурсалица - Мугла

На 7 май е планирана и премиерата на филма "Бягство" на Виктор Димчев в с. Чамла - един филм, който е заснет в изоставеното село. Ако метеорологичните условия позволяват да се осъществи прожекцията на филма "Бягство" ще можем да изберем първия маршрут за офроуд разходка и да се насладим на премиерата на този нов български игрален филм.

Ако поради лоши метеорологични условия премиерата не се състои, ще организираме прожекция и обсъждане на кадри заснети по време този пленер.

 

Обсъждане на снимки- Всяка вечер в ресторанта на хотела - Възможност за прожекция и обсъждане на кадрите направени през деня.

 

Участниците в пленера щемогат да заяват за ползване обективи Sigma, а колегите от Фотографски системи ще представят новата серия обективи за безогледални системи - Sigma "I" Series, съчетаваща в себе си изключително малки размери и тегло с високо оптическо качество.

 

Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 30 април  2022 г. 

 

ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА

5 май - Четвъртък
След 14:00 ч. - Пристигане и акредитиране на участниците.

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

За заинтересуваните - Презентация представяне - Sigma "I" Series - Когато размерът има значение!- ресторанта на х-л "Мугла".

 

6 май - Петък - Гергьовден
През целия ден - пристигане и акредитиране на участниците участващи в пленера от петък - 6 май 2022 г.

Около 9:00 ч. - традиционни обичаи за празника - разходка до лековити извори и води, бране на лековити билки и извършване на характерния за селото ритуал - в изпълнение нагрупата за автентичен фолклор към читалище „Г.С.Раковски - 1947 г." с. Мугла.

- Свободно време за разходки и снимане

18:00 ч. - Прожекция на кадри от предишни фотопленери в с. Мугла получени от организаторите до началото на пленера. Обсъждане на кадри.

20:00 ч. - Време за вечеря и празнуване на Гергьовден.

За менюто на празничната вечеря нашите домакини от хотел "Мугла" ни предлагат гергьовденско агне. Цената на порцията ще е 30 лв. Желаещите да опитат от специалното меню трябва да посочат това в полето "Допълнителна информация" във формата за записване.

 

07 май - Събота
Сутринта - Закуска, която не е за изпускане!

- Време за разходки и снимане в селото.

Около 14:00 ч. - Потегляме на Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - местност "Чаирите" - с. "Чамла" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора".

- Премиера на открито на филма "Бягство" на Виктор Димчев в с. Чамла, заснет в изоставеното село.

- Вечерта - прибиране в с. Мугла

Премиерата на филма ще се проведе при подходящи метеорологични условия. Ако тя не се състои, ще можем да променим маршрута на offroad обиколката на Мугла - Чаева Чука - Мурсалица - Мугла. Цените на маршрутите са както следва:

Мугла - Чаирски езера - Чамла - Мугла - 60 лв. на човек. 

Мугла - Чаева Чука - Мурсалица - Мугла - 80 лв. на човек.

 

08 май - Неделя

Сутринта - Свободно време за разходка и снимане в селото и околностите. 

- Разходка и снимане в селото - може да видите изоставеното училище в селото, да потърсите жители на селото, с които да се срещнете и да снимате.

- Разходка до "Казанджи дере" "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра  много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 

махала Касъка - изоставена махала в близост до село Мугла, която преди години е имала собствено училище, а сега е "вилната зона" на селото.

- Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

- Отпътуване

 

Препоръчителна екипировка:

Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи.

 

Поради изключително лошото състояние на отсечката Смолян - Мугла, сме предвидили възможност, колите да бъдат оставени в местността Герзовица (площадката пред затворническото общежитие по пътя за Мугла, след чешмичкатаи извозване на участниците до село Мугла с джипове. Цената на извозване е 80 лв. на кола на посока, така че е добре участниците в пленера, които желаят да оставят колите си в местността Герзовица да се комбинират в групи по 3-4 пътника на джип.

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и да направят плащане на таксата за участие в мероприятието, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

 

Такса участие в пленера - 45 лв. 

 

Таксата за участие в пленера включва:

- Организиране на мероприятието, разходи поорганизиране на снимането на обичая за Гергьовден

- Творчески съвети и техническа помощот организаторите.

- Използване на предоставената техника

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор. 

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Лични разходи

- Обеди и вечери

- Offroad обиколка

 

Допълнително се заплаща на място:

- нощувки с включени закуски, както следва:

- Хотел "Мугла" - 32 лв. на човек на вечер

- Къща за гости "Мишел" - 32 лв. на човек на вечер

Горско стопанство "Мугла" - 25 лв. на човек на вечер

- офроуд разходки

- Мугла - Чаирски езера - Чамла - Мугла - 60 лв. на човек. 

- Мугла - Чаева Чука - Мурсалица - Мугла - 80 лв. на човек. 

- Вечеря чеверме на Гергьовден - 30 лв. на човек

 

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място в брой.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТАКСАТА УЧАСТИЕ - 30 АПРИЛ 2022 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ТУК!

 

Плащане на таксата участие в пленера:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк

IBAN: BG61PRCB92301015455824

BIC: PRCBBGSF

или в брой в офиса на ТА Стил Травел, София, бул. Васил Левски №8

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!

 

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

 

За повече информация:

02 444 26 61 - Фотоклуб Осмо изкуство

 

Кадрите в галерията са от фотопленери "Забравените Родопи" проведени в началото на месец май през 2016 и 2018 година.